TÜYAK Başkan Vekili Kaboğlu: Bakanlık Eylül ayından beri 2007 yangın yönetmeliğini değiştirmeye çalışıyor
“`html
Türkiye Yangından Koruma ve Eğitim Vakfı Başkan Vekili Taner Kaboğlu, 2007 yılında yürürlüğe giren yangın yönetmeliğinin günümüzdeki sorunlu yönlerini gündeme getirdi. Kaboğlu, Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığı’nın Eylül ayından bu yana bu yönetmeliği revize etmek için çalışmalar yürüttüğünü ve önemli değişikliklerin 2025 yılına kadar hayata geçeceğini ifade etti. Ayrıca, ABD’nin Los Angeles kentinde meydana gelen yangında 27 kişi hayatını kaybettiğini, Grand Kartal Oteli’ndeki olayda ise can kaybının daha yüksek olduğunu vurgulayarak, ‘Basit yapısal önlemlerle bu tür felaketlerin önüne geçilebilir’ dedi.
Türkiye Yangından Koruma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkan Vekili Taner Kaboğlu, Bolu Kartalkaya’da meydana gelen Grand Kartal Oteli yangınının ardından yaşananları Anka Haber Ajansı‘na değerlendirdi:
“Basit yapısal önlemlerle yangınlar önlenebilir”
“Öncelikle yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Ülkemizde benzeri kazalar sonucu yaşanan can kaybı oranları maalesef oldukça yüksek. ABD’de iki hafta süren büyük bir yangında 27 kişi yaşamını yitirdi. Ne yazık ki Türkiye’de tek bir yapıda yaşanan kayıplar çok daha fazla. Ancak bu tür kazaları önlemek aslında mümkündür.”
“Yangın öncesi, yangın merdiveni gibi yapısal tedbirleri uygulayarak, büyük maliyetler olmadan da insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri sağlanabilir. Ancak, denetim eksiklikleri ve bilinçsizlik nedeniyle bu felaketlerle karşı karşıya kalıyoruz. Maalesef bu olaylar meydana geldikten sonra suçlu arayışına geçiliyor.”
“Bir vatandaş olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarına uyum sağlamak için bir zorlamaya, ceza ya da yaptırıma ihtiyaç olmaması gerekiyor. Her Türk vatandaşı yasal sorumluluklarını yerine getirmelidir.”
“Binalarda yapısal eksiklikler gözlemlendi”
Yangın yönetmeliği ilk kez 2002 yılında yayımlandı ve 2007’de güncellendi. Yani bu yönetmelik 18 yıldır uygulanıyor ve başarılı bir biçimde hayata geçirilemiyor. Gelişmiş ülkelerde benzer yönetmelikler çok daha eski tarihli ve yıllar içerisinde sürekli geliştirilmiştir. Yapıların güvenliği konusunda insan bilinci artırılmadığı takdirde bu tür sonuçlarla karşılaşmaktan kaçınmak mümkün değil.”
“Yangın restorandan başladı ve üst katlara ulaşması zaman aldı. Böylelikle insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi sağlanabilirdi. Ancak gözlemlerimize göre insanlar pencerelerden atlamaya çalıştılar. Bu durum, odalarından çıkamadıklarını, binanın zehirli gazlarla dolduğunu gösteriyor.”
“Zamanında müdahale için hazırlıklı olmalıyız”
İtfaiyenin olay yerine ulaşma süresinin ortalama 35-40 dakika olduğunu biliyorsak, buna göre kendi binalarımızda gerekli önlemleri almalıyız. İzmir’de yaşanan bir yangın örneğinde, ekiplerin zamanında müdahalesi ile herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Bu, iyi planlanmış tahliye yollarının varlığına işaret ediyor.”
“Yangın güvenliği tedbirleri yetersiz”
Yangın sonrası oluşan sorunları değerlendirmek için yeterli rapor bulunmuyor. Yangın güvenliğine dair eksiklikler açıkça görülüyor. Ortada herhangi bir itfaiye raporu yok. Bu tür üzücü olaylar, genellikle denetim eksikliği nedeniyle yaşanıyor. 1980’lerde Amerika’da yaşanan büyük yangın da birtakım reformlara neden olmuştu. Umarım bu olay, ülkemizde yangın güvenliği standartlarının yeniden gözden geçirilmesine sebep olur.”
“Merkezi bir itfaiye teşkilatı kurulmalı”
Kaboğlu, yangın güvenliği konusunda can kaybını en aza indirmek için merkezi bir itfaiye teşkilatı kurulması gerektiğini vurguladı:
“Yerel yönetimlerden bağımsız, siyasetten arındırılmış ve bürokratik bir yapı oluşturulmalı. İtfaiyelerin, mühendislik bilgisiyle donanmış profesyonel kadrolarının olması, olaylara müdahalede daha etkin sonucunu ortaya koyacaktır.”
“Bugün Türkiye’deki yapıların büyük bir bölümünde, yangın güvenliği bakımından ciddi eksiklikler yaşanıyor. Güncel yönetmelikler, yeni yapılan binalarda belli tedbirlerin alınmasını sağlıyor; fakat bu tedbirlerin doğru uygulandığının garantisi yok. Eğitim ve bilinçlenme, bu meselede en kritik unsurlar.”
“Yangın yönetmeliğinde mutlaka güncellemeler yapılmalı”
Kaboğlu, yangın yönetmeliği hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Evet, yangın yönetmeliği 2007 yılından beri geçerliliğini koruyor ve bu süreçte bazı eksiklikler ortaya çıkmış durumda. Ancak, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı bu durumu ele alarak güncellemeler üzerinde çalışmaktadır.”
“2025 yılına kadar yangın yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Herhangi bir yasanın etkin olabilmesi için, onu uygulayan insanların bilgi düzeyinin artırılması hayati önem taşıyor. Bu konuda yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”
“Denetleme süreçlerini geliştirmeliyiz”
Kaboğlu, yangın güvenliği denetimleri için gelişmiş ülkelerde uygulanan yöntemleri örnek gösterdi. Her bakımdan denetimlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, bu sorunların ortadan kaldırılması için önemlidir.”
“Bir merkezden yapılan denetimlerin, hem bilgi akışı hem de uygulama standartlarının artırılmasında faydalı olacağına inanıyorum. Yangın güvenliği ile ilgili sorunların çözümü, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması ile ilişkilidir.”
(ANKA)
Televizyonlarda ‘Gassal’ gördük de ne oldu? Ölünce bizi yıkaması için en az 3 çocuk mu yapmalı? | Ekran Aşkına |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | İmralı heyeti Öcalan’la ikinci kez bir araya geldi, görüşme 4 saat sürdü TIKLAYIN | Yangın denetimi için başvuru yapan Grand Kartal Otel’in tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıkmış! TIKLAYIN | Ümit Özdağ’ın mahkemede verdiği ifade: Uzun zamandır farkındayım, benim için suikast düşünülüyor TIKLAYIN | İyi Partili Öztürk, Furkan Bölükbaşı’nın tweetini paylaştı, AKP’ye geçen Kürşad Zorlu’ya yüklendi: Bu tweet ömür boyu tasman olsun! TIKLAYIN | Grand Kartal Otel’in ortağından açıklama: Canımızı zor kurtardık TIKLAYIN | Bolu’da otel yangınında Belediye Başkan Yardımcısı Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Coşkun gözaltına alındı TIKLAYIN – Kartalkaya’daki otel yangınında hayatını kaybedenler kimler? |
“`