Japonya fena çuvalladı; dünyaya rezil oldular
Ne yazık ki girişimi, yerel saatle 11:00’de havalandıktan sadece birkaç saniye sonra ateşli bir patlamayla sonuçlandı. 60 metre uzunluğundaki Kairos roketi, şirketin Japonya‘nın Kansai bölgesindeki Osaka’nın güneyindeki bir bölge olan Wakayama’daki Kii Uzay Limanı’ndan fırlatıldı. Space One direktörü Mamoru Endo bir konferansta gazetecilere, roketin otomatik sisteminin kalkıştan beş saniye sonra bir anormallik tespit ettiğini ve kendi kendini imha fonksiyonunu tetiklediğini söyledi. Şirket henüz bu anormalliğin ne olduğunu çözemedi ve cevap bulmak için olayı araştıracak.
Kairos, Japon hükümeti için görüntü bilgilerini toplayan ve analiz eden Kabine Uydu İstihbarat Merkezi’nin yükünü taşıyordu. Bu uydunun, Kuzey Kore’deki askeri tesisleri ve roket fırlatmalarını izleyen mevcut Japon uydusuna bir alternatif olması gerekiyordu. Şirketin başkanı Masakazu Toyoda, uzay yolculuğunda başarısız fırlatmaların ne kadar yaygın olduğunu da vurguladı.
Japonya fena çuvalladı; dünyaya rezil oldular
Canon ve havacılık üreticisi IHI tarafından desteklenen Space One, sonunda küçük roketler kullanarak uydu fırlatma hizmetleri sunmayı umuyor ve bunun “büyük roketlere göre daha fazla planlama esnekliği sunduğunu” söylüyor. Aynı zamanda, uyduları yörüngeye yerleştirme maliyetlerini en aza indirirken, “sözleşmeye bağlı katılımdan fırlatmaya kadar dünyanın en kısa teslim süresinin yanı sıra dünyanın en sık fırlatma programını” sağlamayı da amaçlıyor. Şirketin, müşteriler kapıyı çalmadan önce başarılı bir lansman gerçekleştirmesi gerektiğinden, büyük olasılıkla yakın gelecekte bir sonraki girişimini duyuracak.
Geçen yıl Japon şirketi iSpace de Hakuto-R iniş aracıyla bağlantısını kaybettiği için aya ayak basan ilk özel şirket olmayı başaramadı. Ancak ülkenin uzay ajansı JAXA, özel emsallerinden daha iyi durumda: SLIM aya iniş aracı ocak ayında başarıyla iniş yaptı ve ay gecesi bittikten sonra mart ayı sonlarında faaliyetlerine devam etmesi bekleniyor.